Microsoft сертификат

Използвани софтуерни лицензи

Използваните софтуерни лицензи са такива, които са били собственост на някого, но в един момент му стават излишни и той ги продава. Причината за продажбата може да бъде различна, например прекратяване на дейността.

Това са само електронни лицензи, така че функционалностите на софтуерните продукти са си същите като на новите.

Използваните лицензи са напълно легални според решение на Съда на Европейския Съюз от 2012 г. по дело C-128/11, което гласи:

„Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите „използвани“ лицензи, които позволяват използването на програмите му, изтеглени от интернет. Изключителното право на разпространение на копие от компютърна програма, за което има такъв лиценз, се изчерпва с първата продажба на това копие.“

Т.е. продажбата на „използвани“ и излишни вече лицензи за софтуерни продукти е законна. Правилото важи както за физически носители, така и за копия на софтуера, изтеглен през мрежата, според съда.

Във всички случаи, закупувайки от нас електронен лиценз, освен официалния мейл с лиценза получавате и стандартна данъчна фактура. Това са двата документа, които са ви необходими за доказване собствеността на лиценза.

CNET: EU court - Sale of used software licenses is just fine

 

Microsoft Reseller